måndag 20 maj 2013

Bloggreflektion - Film - Exit Through the Gift Shop

Jag har nyligen sett filmen "Exit Through the Gift Shop"  från 2010 regisserad av den anonyme graffitikonstnären Banksy. Filmen innehåller flera av världens mest kända graffitikonstnärer och fokuserar sig på konstnären "Mr Brainwash" och hans upgång till kändiskap.

Filmen va rätt bra, man blev inspirerad och lite shockad, man trodde att filmen skulle fokusera på banksy och hur Guetta skulle bli hans kamera man. Men det visade sig vara mycket mer. Bansksy anade nog inte att "Mr Brainswash" skulle vara hans mästerverk.

När det kommer till Bansky så va hans annledning med sin konst att skapa frågor i samhället, han ville att folk skulle tänka till och förstå saker mycket bättre. Som hans verk HÄR med hålet i vägen så vill han nog upmana folk att det finns en bättre värld utanför fångenskap mm.
Mr Brainwash och andra sidan såg i konstartens värld hur kan kunde tjäna pengar, massor med pengar. Som han sa i filmen så började han med att äga en klädaffär och han tog stycken av olika kläder för ca 50 dollar, satte ihop det, kalla det konst eller "design" och kunde sälja det för typ 500 dollar, till och med 4000 dollar. Och han tog ju sina kunskaper här ifrån och satte ihop med det han lärt sig utav att skugga de andra artisterna. Så på det sättet han är smart är att han vet hur man gör skräp till konst.

Men som man såg mycket också, så gjorde han inte mycket själv, han mest bossade omkring sina "minions" och "alver" som dom kallades haha.
Han visste vad som sålde. Så man skulle kuna säga att Bansky är en konstnär och Mr brainwash är en säljsman, där han gör det exakt vad hans namn säger, Att hjärntvätta folk.

Shepard Fairey är också en känd graffiti konstnär känd för sin "Obama HOPE" poster mm.
Fairey va mer lik Banksy än Mr Brainwash då Fairys mål med sin konst va att skapa upståndelse. Att ge starka budskap till samhället. Som i sitt "HOPE" skapande ville han uppmana folk att rösta på OBAMA för en bättre framtid. Och med sin "OBEY" poster som har "Andre The Giant" visa han på hur "stora" människor tar makten. Han verkade ogilla Mr brainwash men är ju delaktigt ansvarig för hans skapande.
Både han och banksy är nog sura av denna "stygelse" de har skapat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar