måndag 20 maj 2013

Bloggreflektion - Film - Exit Through the Gift Shop

Jag har nyligen sett filmen "Exit Through the Gift Shop"  från 2010 regisserad av den anonyme graffitikonstnären Banksy. Filmen innehåller flera av världens mest kända graffitikonstnärer och fokuserar sig på konstnären "Mr Brainwash" och hans upgång till kändiskap.

Filmen va rätt bra, man blev inspirerad och lite shockad, man trodde att filmen skulle fokusera på banksy och hur Guetta skulle bli hans kamera man. Men det visade sig vara mycket mer. Bansksy anade nog inte att "Mr Brainswash" skulle vara hans mästerverk.

När det kommer till Bansky så va hans annledning med sin konst att skapa frågor i samhället, han ville att folk skulle tänka till och förstå saker mycket bättre. Som hans verk HÄR med hålet i vägen så vill han nog upmana folk att det finns en bättre värld utanför fångenskap mm.
Mr Brainwash och andra sidan såg i konstartens värld hur kan kunde tjäna pengar, massor med pengar. Som han sa i filmen så började han med att äga en klädaffär och han tog stycken av olika kläder för ca 50 dollar, satte ihop det, kalla det konst eller "design" och kunde sälja det för typ 500 dollar, till och med 4000 dollar. Och han tog ju sina kunskaper här ifrån och satte ihop med det han lärt sig utav att skugga de andra artisterna. Så på det sättet han är smart är att han vet hur man gör skräp till konst.

Men som man såg mycket också, så gjorde han inte mycket själv, han mest bossade omkring sina "minions" och "alver" som dom kallades haha.
Han visste vad som sålde. Så man skulle kuna säga att Bansky är en konstnär och Mr brainwash är en säljsman, där han gör det exakt vad hans namn säger, Att hjärntvätta folk.

Shepard Fairey är också en känd graffiti konstnär känd för sin "Obama HOPE" poster mm.
Fairey va mer lik Banksy än Mr Brainwash då Fairys mål med sin konst va att skapa upståndelse. Att ge starka budskap till samhället. Som i sitt "HOPE" skapande ville han uppmana folk att rösta på OBAMA för en bättre framtid. Och med sin "OBEY" poster som har "Andre The Giant" visa han på hur "stora" människor tar makten. Han verkade ogilla Mr brainwash men är ju delaktigt ansvarig för hans skapande.
Både han och banksy är nog sura av denna "stygelse" de har skapat.


fredag 17 maj 2013

Estet - Collage

Vi fick testa på en teknik för vårt kommande "Självportätts-Projekt" där vi fick klippa och limma ihop olika ark från tidningar.

Kändes lite som att vara på dagis igen haha.

Jag klippte i alla fall ögon för ögon har alltid varit nåt jag finner extra häftigt och hur du kan "utsmyckra" dom.

Ögon speglar dina känslor, i dom kan du se kärlek, ilska, lust, även mindre känslor som avund och misstro, allt i ens ögon. Det är i grunden för ett annat sätt att säga "ögonen är fönstret till ens själ."

lördag 11 maj 2013

Bloggreflektion - Examensutställning ÅK 3 Handelsgymnasiet


Vi var nyligen på en exemensutställning i Handelsgymnasiets där medieeleverna i åkurs 3 visat sina verk. Vi fick i uppgift i att reflektera ett verk och vad vi tycker om det, samt göra jämförelser osv.

Jag hade svårt att hitta namn på verk eller konstnär då det bara stog citat bredvid verken, men det stoppar inte mig. Jag valde detta verk som består av en serie av samma stil. Ett flertal porträtt på tjejer som (troligt) skall föreställas nakna och samt hålla i en blomma. Jag tror att konstnären eller konstnärerna vill förmedla ”naturlig skönhet”. Jag tror det symboliserar att så som blommor, kommer människor i olika storlekar och i olika färger och båda är naturliga och vackra vare sig vilken form båda intar. Det som tilltala mig var att de som tog bilderna var modiga nog att lägga ut sig såhär även om ”farliga” delar inte syns. Tyckte det visa på att de står för sin sak. De vill höra sin röst hörd, och det gjorde dom.

Till skillnad på detta verk fanns detta verk som skall föreställa 11 människor där majoriteten tänker på
pengar och där en står ut i mängden. Jag tror de vill förmedla att utav 11 pers är det bara en som inte tänker på pengar, att pengar har sådan stor kontroll i världen, medans den ensame personen bryr sig om mer världsliga saker som fred, kärlek eller lycka. Detta vill dom nog visa på att folk är olika, som med verket jag beskrev som ”naturlig skönhet” som också gav ett liknande meddelande, men till skillnad från det verket som handlar om naturlig olikhet handlar detta om en olikhet vi själva skapat, pengar som ej är ”naturligt”. Jag vet att enligt nya testamentet i bibeln (1 Timothy 6:10) står det ”Ty kärlek till pengar är roten till allt ont” och jag tror det är det som delar oss, gör oss olika i sinnet. Vi är alla olika, både naturligt och onaturligt.

Konstutställningen i sig själv fann jag rätt så fränt uppsatt. Jag har en viss kärlek för ”spotlights” för jag tycker det skapar ett visst mysigt humör i luften.  Jag gillade att vissa hängde från taket, och vissa på vägen med spotlights, allt gav en ganska luftig och ren känsla som jag defenitivt ska ha med i vår utställning.
Samt att allt va vitt fick stället att lysa upp ordentligt!


Bloggreflektion - Konstfilm



Vi fick se ett antal konstfilmer därav vi skulle fördjupa oss i en av dom.
Jag har valt att berätta om konstfilmen ”Der Lauf Der Dinge” av Peter Fischli & David Weiss
Kortfilmen dokumenterar en lång kedja av händelser likt en dominoeffekt där dom monterat vardagliga föremål som sedan får saker att hända i olika förlopp längs cirka 10 minuter. Dom använder sig utav sopp påsar, frigolit, eld, balonger, kolsyra, färg och mycket mer! Man tror filmen aldrig ska ta slut, och man ser på den med ett gapande överaskat ansikte. Och om jag inte har helt fel kallas sådana här experiment en ”Rube Goldberg maskin” Vilket än idag är populärt att konstruera. I alla åldrar.


Att göra en Rube Goldberg maskin är som en tävling, man försöker alltid hitta nya sett att shocka åskådaren på. ”Vad mer kan man använda” är nog frågan. Och jag tror det är vad som va tanken bakom filmen, att tänja på gränserna. Att använda syror, eld, tebryggare som värms upp via en eldkastare tar ju hela filmen till nya höjder.

Det som tilltalar mig i filmen är hur välgjord den verkar vara, när det kommer till att använda sig utav vätskor och gega så har man inte många gånger på sig att testa, det måste bli rätt på första försöket, vilket kräver talang, det beundrar jag. Om jag måste vara petig och säga det som inte tilltalar mig är att dom använde vissa moment om och om igen, men det liva dom upp med att lägga in överaskningar här och där.

LÄNK: http://www.youtube.com/watch?v=59DSszhnbFA
Till skillnad från denna film fastnade jag för filmen ”MELIES-3” av William Kentridge. Där han använder sig utav att spela en video baklänges men gjorde allt baklänges när han filma den, vilket ger effekten att saker händer åt ena hålet medans visa element rör sig emot det motsatta. Detta skapar en vis magi med några enkla filmtricks och uppvisar att ett mästervärk inte behöver vara genomarbetat, som ”Der Lauf Der Dinge”. Du kan välja själv vilken nivå magin ska vara på, för vare sig hur långt det är så är det ett magiskt trick.

Bloggreflektion - Liljevachls Konsthall

Vi var nyligen och besökte en ganska bisarr utställning på liljevalchs konsthall i stockholm.Jag tänker berätta om ett verk som jag fastna för, som inte fick mig att tappa vettet.Verket heter ”Myggan” av Tord Larsson från 1949.

Verket är av en mygga som är byggd i gamla industridelar, helt och hålet i rostig metall. Allt på en fin liten piedestal. Jag valde detta verk då jag fick intrycket av vad konstären ville förmedla direkt. I alla fall det jag tror han vill förmedla. Jag tror att konstnären ville berätta att en mygga är likgiltig en maskin, då en mygga inte har nån hjärna och går helt och hålet på de ”koder” och instinkter naturen gett den. Maskiner aviker inte från dess utsedda uppgift och det gör icke myggor häller. Dom gör sin uppgift tills de ”rostar” som skulpturen uppvisar på. Det fann jag häftigt och va det som tilltala mig.

Ett annat verk jag la mit ack så fagra öga på va verket ”Vita Contemplativa” av Ullrica Lundberg. Som är em boll av Garn, hår eller dylikt som går runt sig själv. Vilket jag tolkar som ”oändligheten”.
Jag tror hon vill visa med detta verk att allt leder tillbaka till samma källa. Att allt fungerar i cirkulation som en maskin. Och då när man tänker på ”Myggan” som jag sa är som en maskin så fann jag slutsatsen och kopplingen att allt är en maskin. Allt är som en väloljad maskin utan avikelser. Vi bor på en planet som snurrar runt solen, i en nebula,i ett kluster, i en galax där det finns flera galaxer som går runt en mitt punkt. Det är som alla kuggljul i en klocka. Detta gäller allt från fotosyntesen till varför vi förökar oss. Allt är en väloljad maskin, vilket jag tycker verken påvisar. Allting har sitt syfte, i oändligheten tills det rostar, för att sedan skapas på nytt (gå tillbaka till källan) som garnet påvisar.